Schab w papryce - wędlina z szynkowara


Kolejna smaczna wędlina przygotowana w szynkowarze.  Zrobienie tej wędliny jest banalnie proste, nie musimy niczego mielić czy mieszać. Wystarczy posmarować mięso przyprawami, poczekać 48 h i sparzyć. I cała tajemnica.
Schab nie jest przesuszony, bardzo dobrze się przechowuje, a taka porcja jest idealna dla naszej dwójki. Staram się kupować mięso dobrej jakości. Warto szukać w sklepać mięsa z oznaczeniem QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności).
Bardzo polecam!


schab w papryce - wędlina z szynkowara  - przepis

składniki


  • 1000 g schabu



  • 17 g  soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki czosnku

dodatkowo

  • szynkowar o pojemności 1200 ml z termometrem
  • woreczki do szynkowara


PRZYGOTOWANIE


Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy wymieszać. Mięso ułożyć na talerzu, dokładnie natrzeć ze wszystkich stron przyprawami.  Natarte mięso włożyć do specjalnego woreczka. Całość umieścić w szynkowarze, woreczek zakręcić, szynkowar zamknąć zgodnie z instrukcją. Wstawić do lodówki na 24 godziny a najlepiej na 48. Wtedy przyprawy najlepiej przenikną do mięsa. Po tym czasie  szynkowar wyjąć z lodówki. W  mięso wbić termometr. Szynkowar wstawić do odpowiednio wysokiego garnka, wlać wodę i podgrzać ją do 80 st. W takiej temperaturze parzyć wędlinę do czasu aż temperatura wewnątrz naszej wędliny osiągnie 62 st C.

Po parzeniu, szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić ( można wstawić do zimniej wody). Zdjąć sprężynę. Całkowicie ostudzony szynkowar wstawić na co najmniej 8 h  do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano można już wędlinę kroić. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary