PIECZONE RÓŻYCZKI KALAFIORA

 


Dzisiaj przepis na aromatyczne, kalafiorowe różyczki, pieczone w piekarniku. Coś dla miłośników kalafiora.

Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw, ale ja bardzo polecam gruzińską przyprawę   Khmeli Suneli  znakomitą do pieczonych i duszonych warzyw. Dobrym dodatkiem okazała się również wędzona sól.  Jeżeli dysponujecie wędzarnią, można sól uwędzić samemu, jeżeli nie - warto kupić opakowanie. Kalafior jest chrupiący, świetny do podgryzania lub jako dodatek do innych dań. Bardzo jest smaczny lekko przestudzony, jeszcze ciepły, polany solidną porcją dobrej oliwy i sokiem z cytryny. Po nocy spędzonej w lodówce, był równie dobry.  Przyprawy były jeszcze bardziej intensywne. Czy na zimno, czy na ciepło, bardzo polecam! 

A tutaj inne przepisy z pieczonym kalafiorem:



Pieczone różyczki kalafiora - przepis


składniki 

  • 1  kalafior ( około 600 g )

do polania

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżeczka przyprawy  Khmeli Suneli 
  • 1/4 łyżeczki papryki w płatkach
  • 1/4 łyżeczki  wędzona sól

do podania

  • sok z cytryny
  • garść pietruszki, posiekana
  • sól morska ( u mnie wędzona)

przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Kalafior obrać z liści, podzielić na różyczki - podobnej wielkości. Opłukać, dokładnie osuszyć. 

W słoiczku wymieszać oliwę, starty czosnek, paprykę , sól i khmel suneli. 

Osuszone różyczki kalafiora położyć w jednej warstwie na wyłożonej folią lub papierem blaszce. Skropić oliwą z przyprawami, następnie równomiernie rozsmarować oliwę na kalafiorze - najlepiej ręką. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika

Piec ok 25 minut . Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane i nadal chrupiące.

Przed podaniem skropić ponownie  dobrej jakości oliwą z oliwek  a następnie posypać  pietruszką i  posolić. Podawać z ćwiartką cytryny. Smacznego!







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary