Tarta z cukinią i łososiem na cieście francuskim


Pomysł na szybki obiad. Bardzo smaczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Zrobiona na gotowym cieście francuskim, co znacznie przyspiesza przygotowanie. Tarta będzie równie smaczna jeżeli przygotujecie ją na domowym, kruchym cieście np z tego przepisu. Ale wymaga to nieco więcej wysiłku.
 Tartę podać z dowolną ulubioną sałatą - ja przygotowałam prostą surówkę z cykorii klik. Na drugi dzień tartę jedliśmy na zimno, i była też bardzo smaczna. 
Ciasto francuskie, cheddar i wędzonego łososia staram się zawsze mieć w lodówce. To bardzo dobra baza do zrobienia szybkiego dania. Cukinię możemy zastąpić porem lub szpinakiem. Polecam!


Tarta z cukinią i łososiem na cieście francuskim - przepis

składniki

  • paczka gotowego ciasta francuskiego (375 g)

farsz:

  • 1 cukinia ( ok 280 g)
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g sera cheddar
  • 180 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • pieprz, sól

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować spód z ciasta. Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 26cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut.

Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.

Cukinię pokroić wzdłuż w cieniutkie paski. Cebulę pokroić w piórka. Łososia pokroić w małe kawałki. Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cukinię, smażyć na niedużym ogniu ok 3 minut - aż cukinia lekko zmięknie. Cukinię przełożyć do miski a na patelnię włożyć cebulę i również podsmażać tak długo aż cebula się zeszkli.  W misce wymieszać jajka i śmietanę. Doprawić  pieprzem. Dodać  cukinię, ser, łososia i cebulę. Wymieszać i wyłożyć masę na podpieczony spód. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st,C. Piec ok 30 - 40 minut, lub do czasu aż masa się zetnie i lekko zrumieni. 

Podawać lekko przestudzone lub zimne. Smacznego!







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary