Soczewica z warzywami i pesto


Bardzo smaczna soczewica z warzywami i bazyliowym pesto. Ponieważ korzystałam z puszek, przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka minut. Można oczywiście soczewicę ugotować, ale gotowanie zajmie wtedy więcej czasu. Tak zrobioną  soczewicę podajmy z dużą ilością dowolnych zielonych dodatków - sałatą, fasolką lub z makaronem z cukinii. To dobra propozycja na bezmięsny obiad. Polecam

na podstawie przepisu ze strony You



Soczewica z warzywami i pesto - przepis

składniki  - 2 porcje

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 średniej cebuli, obranej i drobno posiekanej
  • 1 żółta lub czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w około 2 cm kawałki
  • 1/2 średniej cukinii, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
  • 1 puszka  ( 400 g) pomidorów  - dałam pomidorków koktajlowych z puszki
  • 1puszka (400g) soczewicy - odsączona
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • 20 g drobno startego parmezanu - opcjonalnie
  • sól, pieprz

przygotowanie

 Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć, mieszając,  przez ok 5 minut lub tak długo aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. 

Do warzyw dodać pomidory i sok z puszki. Mieszając, gotować przez ok 5 minut aby pomidory nieco zmiękły a sos trochę odparował. 

 Dodać soczewicę i pesto,  podlać 2- 3 łyżkami wody, wymieszać. Gotować chwilę tak, aby soczewica dobrze się zagrzała. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu.. 

Na talerzu można posypać tartym parmezanem. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary