Kurczak pieczony z chorizo


Pyszny, aromatyczny kurczak, pieczony z ostrą paprykową chorizo i z cytrynami.

Jeżeli wolicie mniej ostry smak, wybierzcie chorizo łagodną. Do tak upieczonego kurczaka idealnie pasuje zielona sałata np z rukoli. Bardzo polecam!

Na podstawie przepisu  Jamiego Olivera  



Kurczak pieczony z chorizo - przepis

Składniki

  • Kurczak, zagrodowy - ok 1.5 kg
  • ok 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę
  • 2 cytryny
  • 1 garść świeżej natki pietruszki lub kolendry ( użyłam kolendry)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 g kiełbasy iberyjskiej chorizo - u mnie ostra
  • Oliwa z oliwek
przydatne

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do  do 220ºC. Pokrojone ziemniaki i dwie cytryny zalać wodą, zagotować,  gotować  przez 5 minut. Odcedzić, a cytryny nakłuć w kilku miejscach ostrym nożem.

Oderwać liście kolendry od łodyżek, odłożyć.

Kurczaka umyć i osuszyć. Nakłute cytryny włożyć do kurczaka, dodać kolendrowe łodyżki . Spiąć kurczaka wykałaczką, lekko posolić i doprawić pieprzem.

Chorizo pokroić w plasterki.

Odpowiedniej wielkości wysoką blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia - można go pognieść lub namoczyć wodą, będzie się lepiej układał. Na papierze ułożyć ziemniaki, doprawić je solą i pieprzem. Posypać plasterkami chorizo (2/3) Na ziemniakach ułożyć kurczaka piersiami do góry.

Posypać resztą chorizo i częścią kolendry. Skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, nie przykrywać. Piec ok 1 godziny 20 minut. Można po godzinie odwrócić kurczaka aby podpiec go od drugiej strony.

Kiedy kurczak jest upieczony ( ładnie zrumieniony, a po nakłuciu widelcem mięso jest miękkie i wydostaje się z niego przezroczysty płyn) wyjąć blachę z piekarnika. Kurczaka odłożyć na bok  aby chwilą odpoczął - soki rozejdą się równomiernie po mięsie. Blaszkę z ziemniakami i chorizo włożyć ponownie do piekarnika, podpiekać chwilę tak aby ziemniaki stały się lekko chrupiące. Można włączyć grill.

Kurczaka podzieli na części, podawać z upieczonymi ziemniakami, plasterkami chorizo, skropionego sokami z pieczenia. Posypać pozostałą kolendrą. Smacznego! 










Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary