Dorsz z imbirem i chili z piekarnika


Pyszny pomysł na rybę. Dzięki dodaniu imbiru i chili ma zdecydowany smak.

Na każdym filecie ułożyłam po kilka cienkich plasterków chili - ilość zależy od tego jak ostra jest papryczka i jak ostre potrawy lubimy. Rybę podawać z dużą ilością dowolnej sałaty, z ryżem lub np. kaszą kus kus.

 Idealny lekki obiad dla dwóch osób. Polecam!

na podstawie przepisu ze strony You Magazine



Dorsz z imbirem i chili z piekarnika - przepis

składniki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 
  • 450 - 500g  filetów z białej ryby, takiej jak dorsz (najlepiej bez skóry)
  • 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojony w cienkie plasterki
  • ok 25g korzenia imbiru   obrany, starty ( ewentualnie imbir w proszku ok 2 łyżeczek)
  • Parę cienkich plasterków  czerwonej papryczki chili,  lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sok z 1 małej limonki plus dodatkowe ćwiartki do podania
  • sól, pieprz
  • garść świeżych liści kolendry

przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 st C

Rybę podzielić na dwie porcje. 

Uciąć 2 kawałki folii aluminiowej - tak duże aby na każdym zmieściła się porcja ryby i została jeszcze folia do zrobienia brzegów aby soki nie wypłynęły

W głębokiej blaszce, odpowiednio dużej, ułożyć kawałki folii. Skropić oliwą. Na każdym umieścić filety dorsza , skórą do dołu o ile ją posiada, Podnieść brzegi folii do góry aby utworzyć rodzaj miseczek.

Rybę posypać czosnkiem, imbirem i chili. Doprawić solą  i pieprzem. Na każdą porcję wycisnąć sok z połowy limonki i lekko skropić oliwą. 

Piec w piekarniku przez ok15 minut  - gotowa ryba będzie miała białe, nieprzezroczyste  mięso i łatwo będzie rozdzielać się na kawałki przy pomocy widelca.

Rybę przełożyć na talerze, polać sokiem powstałym podczas pieczenia

Posypać dużą ilością kolendry. Podawać z kawałkami limonki.. Smacznego!














Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary