Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru



Testowania elektrycznego szybkowaru ciąg dalszy. Dzisiaj kolej na wołowinę. Bitki wołowe z grzybami w 40 minut. Mimo że można obsmażyć wołowinę bezpośrednio w szybkowarze, tym razem obsmażyłam je na patelni - było szybciej dzięki temu, że całe mięso obsmażyłam w dwóch partiach, a w szybkowarze musiałabym odsmażać co najmniej w trzech. 
Nie zagęszczałam mojego sosu, ale można to zrobić dodając łyżeczkę mąki roztartą z łyżką masła. Mięso wyjąć a w szybkowarze ustawić funkcję obsmażanie, do sosu dodać masło dokładnie roztarte z mąką. Podgrzewać jeszcze chwilę - do czasu aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Bardzo polecam!



 


Bitki wołowe z grzybami z szybkowaru - przepis

składniki

  • ok 1 kg wołowiny zrazowej
  • 1 duża cebula pokrojona półplasterki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 15  - 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 250 ml gorącej wody
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz 
  • natka pietruszki do podania

przydatne sprzęty

przygotowanie

Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić przynajmniej na 30 minut.

Cebulę i czosnek pokroić i włożyć do misy szybkowaru.

Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry wołowiny.( można to zrobić bezpośrednio w szybkowarze używając funkcji obsmażanie) Mięso ułożyć na cebuli a na gorącą patelnię wlać grzyby wraz z wodą. Zagotować i zeskrobać wszystkie pozostałości ze smażenia mięsa.  

Całość przelać do szybkowaru.

Zamknąć pokrywkę. Ustawić funkcję wołowina ( ciśnienie wysokie, czas 35 minut). Gotowy sos doprawić. Można zagęścić dodając łyżkę masła dobrze roztartą z łyżeczką mąki

Podawać z ulubioną kaszą lub rozgniecionymi ziemniakami.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary