Pieczone czosnkowe rzodkiewki


Stęsknieni za wiosennymi i letnimi smakami sięgamy po nowalijki. Ja nie mogę się oprzeć rzodkiewkom. Są takie ładne! Najczęściej oczywiście jem je bez przetwarzania. Ale czasem zdarza się przygotować je w nieco nietypowy sposób. 
Były już Kiszone rzodkiewki, tym razem rzodkiewki nieoczywiste, czyli pieczone i to z czosnkiem. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Są znakomitym dodatkiem do mięs, można je dodać do sałat, zrobić z nimi np.koreczki, ale sprawdzą się też jako smaczny podgryzacz. Polecam!


Pieczone czosnkowe rzodkiewki - przepis

składniki

  • ok 250 g rzodkiewek ( 2 pęczki)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 210 st. C. 

Rzodkiewki umyć, obciąć końcówki, przekroić na połówki.  Czosnek drobno posiekać.

Włożyć do miski. Dodać oliwę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. 

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć rzodkiewki, tak aby były w jednej warstwie

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 30 minut lub do czasu aż rzodkiewki będą miękkie. 

W trakcie pieczenia warto rzodkiewki wymieszać.  10 minut przed końcem pieczenia dodać czosnek i pietruszkę, i jeszcze raz wszystko wymieszać. 

Smacznego!








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary