Ciepłe grzanki z sardynkami na śniadanie


Dzisiaj przepis na ciepłe śniadanie. Szybkie do zrobienia, smaczne i zdrowe. 
Sardynki w oleju bardzo lubię, często jem je z chlebem lub bez. 
Ale nie zdarzyło mi się do tej pory przygotowywać  z nimi ciepłych grzanek. 
Użyłam żytniego, domowego chleba. Jeżeli wolicie pszenne pieczywo - też będzie pysznie! 
Bardzo polecam!
 

Ciepłe grzanki z sardynkami  - przepis

 

składniki

  • 2 kromki żytniego chleba
  • 1 puszka ( 120 g ) sardynek w oliwie z oliwek, odsączone
  • 1 czubata łyżeczka kaparów, odsączonych 
  • 8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
dodatkowo
  • duża garść młodych liści szpinaku lub rukoli
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ocet balsamiczny 
  • tabasco - opcjonalnie
  • kolendra do posypania 

przygotowanie

Przygotować grzanki. Chleb opiec w tosterze lub w piekarniku pod grillem - aż lekko się zrumieni z obu stron
Sardynki przełożyć razem z olejem do miseczki, rozgnieść, dodać kapary.
Rozłożyć pastę równomiernie na chlebie. 
Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków, posypać pieprzem.
Wstawić do piekarnika pod grill na ok 2 minuty, lub do czasu aż ryby będą gorące.

Gotowe grzanki przełożyć na talerz.
Rukolę lub szpinak umyć, osuszyć, ułożyć obok chleba. 
Polać oliwą, skropić octem balsamicznym i tabasco. 
Wszystko posypać kolendrą. 
Smacznego!
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary