Konfitura z żurawiny
Przepis ze strony Moje Wypieki
konfitura z żurawiny - przepis
Składniki
- 250 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
 - 1 jabłko,
 - 1 pomarańcza
 - 50 g ksylitolu
 - 1/4 szklanki wody
 
przygotowanie
Pomarańczę sparzyć Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce
Żurawiny umyć, włożyć do miski.
Do żurawin dodać ksylitol, startą, pomarańczową skórkę i 4 łyżki soku z pomarańczy ( resztę wypić )
Wymieszać.
Połowę tak przygotowanych żurawin włożyć do niewielkiego garnka z grubym dnem ( ja użyłam woka)
Dodać jabłka i wodę. Zagotować, a następnie zmniejszyć gaz i gotować ok 15 minut - jabłka będą miękkie a woda częściowo odparuje.
Dorzucić resztę żurawiny i gotować na małym ogniu jeszcze ok 30 minut - do czasu aż nasza konfitura zgęstnieje, W trakcie gotowania pamiętać o mieszaniu, aby owoców nie przypalić.
Gotową, gorącą żurawinę włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry, przykryć ściereczką i zostawić do ostudzenia.
Smacznego!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam