Pieczona perliczka z jabłkami i żurawiną

Perliczka upieczona według przepisu Karola Okrasy

Nie  miałam niektórych składników -zastąpiłam je innymi, Zamiast konfitury z pigwy użyłam domowych powideł śliwkowych. Nie miałam tez bazylii, ale jej brak w niczym nie wpłynął na smak perliczki.

Sosu nie doprawiałam już powidłami, gdyż był moim zdaniem wystarczająco słodki. Mojego sosu było sporo - nie żałowałam wina - dlatego w czasie dzielenia mięsa dosyć mocno go odparowałam na dużym ogniu

Bardzo polecam, bo ptaszydło pyszne!. 


Perliczka pieczona z jabłkami i żurawiną - przepis

Składniki:

  • 1 cała perliczka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Farsz
  • 1 jabłko
  • 150 g żurawiny  świeżej lub mrożonej
  • 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

dodatkowo
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 4 plasterki wędzonej szynki
  •  rozmaryn i tymianek o posypania
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina ( lub więcej, wedle uznania)
  • sól, pieprz, olej rzepakowy
  • masło

przygotowanie:

Perliczkę umyć i osuszyć. Lekko polać olejem, dokładnie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.  Odstawić  na 2 godziny.

Przygotować farsz. 
Jabłko ze skórką pokroić w kostkę.  Dodać żurawinę, powidła i posiekane zioła: rozmaryn, tymianek.  Wymieszać  i  nałożyć farsz do tuszki - ile się da. Resztę odstawić na bok.
Otwór w perliczce pospinać przy pomocy wykałaczek i sznurka kuchennego.

Piekarnik nagrzać do 180 st C. 
Perliczkę ułożyć  w naczyniu do pieczenia, piersiami do góry. Obłożyć plastrami boczku i szynki,  posypać  ziołami: rozmarynem, tymiankiem. 
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 2 godzin.
Po 15 minutach pieczenia podlać winem, i dodać resztę farszu. 
W trakcie pieczenia nadal polewać tak często, aby perliczka nie przywarła do naczynia.

Upieczona perliczka powinna być ładnie zrumieniona. 
Gotową przełożyć na półmisek,  a sos z pieczenia przelać  do garnka lub wysokiej patelni - używam woka.
 Zmiksować, dodać łyżkę masła, ustawić na dużym ogniu i odparować do właściwej konsystencji. 
W międzyczasie perliczkę podzielić na 4 części
Mięso podajemy obficie polane sosem!  Pyszne!
Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary