Makaron z atramentem kałamarnicy i muszlami

Błyskawiczny i pyszny obiad. Lub ciepła kolacja. 

Kupiłam jakiś czas temu małe saszetki z atramentem kałamarnicy. 

Na ich bazie powstał świetny sos do makaronu.  Jeżeli nie macie dostępu do atramentu, można użyć gotowego, czarnego makaronu z dodatkiem atramentu. Też będzie pysznie. Muszli można dać mniej, ale dlanas ten 1 kg był ok. Polecam!

inspiracja przepis Giovanni Malacrino


Makaron z atramentem kałamarnicy i  muszlami - przepis

Składniki na 2 osoby

  • 180g Spaghetti


  • 1 kg muszli ( u mnie vongole)
  • ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 szklanki wina

sos:

  • ok 50g masła
  • 1 mała szalotka
  • 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
  • ¼ czerwonego chilli, pokrojonego w kostkę
  • saszetka (4g) atramentu kałamarnicy
  • 1/2 szklanki wina
  • Sól i pieprz
  • łyżka oliwy
dodatkowo:
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją z opakowania. 

Przełożyć na sito, przykryć.

Przygotować muszle. Muszle  pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. wyrzucić Ponadto, odrzucić te które są otwarte. 

Oczyścić, o ile tego wymagają i opłukać. 

Opłukane mule włożyć do wysokiego garnka, dodać szalotkę i czosnek pokrojone w kostkę, dolać białe wino. 

Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 5 min  - tak długo aż wszystkie muszle się otworzą.

2/3 muszli wyjąć ze skorupek. 

W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzać masło.

 Dodać szalotkę i czosnek, smażyć mieszając 1-2 minuty - aż cebulka lekko zmięknie ale się nie zrumieni. 

Dodać chili, i oliwę. Wymieszać. 

Dodać atrament i 1/3 - 1/2 szklanki wina, wymieszać ponownie. 

Do tak przygotowanego sosu włożyć makaron. Wymieszać tak, aby cały był otoczony sosem. 

Do makaronu dodać obrane muszle, posypać kolendrą. 

Makaron położyć na talerze, dodając resztę, nieobranych muli.

Podawać z ćwiartką cytryny

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary