Dzisiaj pyszna propozycja na pieczone warzywa. Upieczone bakłażany, pomidory, cukinie i papryki, polane sosem na bazie oliwy, stanowią świetny dodatek np do grillowanych mięs.
Co można zrobić na obiad, po powrocie ze słonecznej Portugalii? Ano, portugalske gazpacho (gaspacho a Alentejana) Od znanego mi hiszpańskiego gazpacho , różni się tym, że z warzyw miksujemy jedynie pomidory z czosnkiem.
Dzisiejszy wpis spontaniczny. Jesteśmy w Portugalii w Vila Praia de Ancora. Każdego ranka idziemy na rybny targ, kupić świeże ryby na kolację. Na jednym ze stoisk, leżały nieznane nam rybne filety.
Pożegnanie sezonu szparagowego. Zostało mi pół pęczka cienkich zielonych szparagów. A ponieważ przeglądam ostatnio z dużą przyjemnością książkę "Barcelona cult recipes" Stephana Mitscha, postanowiłam wykorzystać jeden z przepisów w niej …
Pyszne jaja na śniadanie. Tym razem zapieczone w piekarniku. Jajka w kokilkach z dodatkiem łososia i szpinaku przygotujemy błyskawicznie, a jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych.
Kupiłam niedawno na rynku cieniutkie zielone szparagi. Były idealne na sałatkę. Miałam też żółte i czerwone pomidory. Mało składników a sałatka wyszła pyszna. Oczywiście ważne, aby pomidory były dojrzałe i pachnące.
Uwielbiam chłodniki. W takie upalne dni jak ostatnio, jest to właściwie jedyne jedzenie na jakie mam chęć. Tym razem znakomity chłodnik na bazie kiszonej botwinki.