pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami

Kolejne smaczne smarowidło do chleba. Wędzone śliwki powodują że pasta jest lekko słodkawa, i pachnie wędzeniem. Z tej ilości składników wychodzi całkiem spora porcja. Tym razem pomysł zawdzięczam Beacie M. z forum na Fb. Przepis przez nią podany odrobinę zmieniłam.




składniki
250 g wątróbki drobiowej
1 jabłko typu szara reneta
3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone)
1 cebula czerwona
pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek

łyżka miękkiego masła
Olej do smażenia


przygotowanie
Wątróbki umyć oczyścić  i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć z obu stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy  śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić
Lekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Ależ mnie ta pasta intryguje :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem tej pasty, zapisuje koniecznie do zrobienia:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też musiałam ją zrobić, jak tylko na przepis się natknęłam :) Warto było

      Usuń
  3. Powiem krótko-zrobiłam-jest pyszna.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też ją zrobiłam, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała. Po wstępny podsmażeniu wątróbki, jak przyszła pora na jabłko i cebulę to dodałam trochę porto. Wyszło całkiem fajnie. Dziękuję za przepis, czasami przydaje się zjeść wątróbkę nie tylko w wersji obiadowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak - wątróbka i porto bardzo się lubią, potwierdzam ;) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary