Pieczeń wołowa w wolnowarze

Bardzo prosty przepis, nie wymaga wcześniejszego obsmażania mięsa. Mięso było niezwykle miękkie, nie dawało się kroić w plastry gdyż rozpadało się na drobne kawałki. Sos wyszedł aromatyczny, jeżeli wyda nam się zbyt rzadki, można go przełożyć na patelnię i na niej i doprawić i zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki.
przepis Food.com


składniki (na 4 porcje)
1000 g kg chudej wołowiny na  pieczeń ( u mnie antrykot)
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1/4 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki keczupu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego
1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki
1 łyżeczka musztardy
kieliszek czerwonego wina 

przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyćUmieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń.  Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo miękka. Podawać z tłuczonymi kartoflami i sałatą. Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Przesmaczne!
    Uwielbiam takie mięsa - kruche,soczyste i aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie ładny kawałek wołowiny w zamrażarce czeka na pomysł. I jest!!! Jak znalazł. Jak zrobię to napiszę jak wyszło.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa. Mięso niestety nie było tak miękkie jak u ciebie, ale to kwestia rodzaju mięsa i "wieku". Jak na mój gust było troszkę zbyt dużo w octu w przepisie, na drugi raz dam mniej.Ja dodałam troche miodu dla złagodzenia smaku. Ogólnie mięsko jest smaczne, nadaje się do jedzenia i na ciepło i na chleb, też wyszło kruche, ale nie aż tak jak u ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z octem tak bywa, albo się lubi, albo nie. Mnie smak octu zupełnie się rozmył, więc nie było kłopotu.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary