Pizza z pieczonymi warzywami na cieście uniwersalnym

Tym razem sprawdziłam czy uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego będzie dobre jako baza do pizzy. Jest! Spód wychodzi nieco grubszy niż w pizzy którą zazwyczaj robię, ale też bardzo smaczny. Obłożyłam ciasto pieczonymi warzywami, ale możecie użyć dowolnych, ulubionych składników. Warto dodać pieczona paprykę z zalewy (taką ze słoika) dla zaostrzenia smaku. 



składniki
pieczone warzywa :
4 czerwone cykorie
1 bakłażan
1 cukinia
2 czerwone podłużne papryki
1 czerwona cebula
główka czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól morska
pieprz
oregano
oliwa z oliwek

na 1 pizzę
do obłożenia:
3- 4 łyżki dowolnego sosu pomidorowego np taki
oliwa z oliwek
pieczone warzywa
pieczona papryka z zalewy - opcjonalnie
125 g mozzarelli porozrywanej na drobne kawałki
1 papryczka jalapeno pokrojona w cienkie plasterki
listki bazylii do podania


przygotowanie
Upiec warzywa. Cykorie przekroić wzdłuż na pół, bakłażan i cukinię pokroić w plasterki, cebulę pokroić na ćwiartki, z papryk wyciąć gniazda, pokroić na cztery części.  Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, polać oliwą, ułożyć warzywa, czosnek,  polać oliwą, osolić, posypać pieprzem, rozmarynem i oregano.
piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić blachy, piec warzywa ok 40 - 45 minut. Warzywa możemy przygotować parę godzin lub dzień wcześniej.
Pizza:
Piekarnik nagrzać do 180 st C  a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę. Ciasto, jeżeli używamy mrożonego, rozmrozić. Doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozwałkować cienko, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować oliwą i sosem pomidorowym. Rozłożyć równomiernie warzywa, posypać mozzarellą i plasterkami ostrej papryczki, wstawić do piekarnika.  Piec ok 20 minut - do czasu aż ser się stopi, ciasto lekko urośnie, a na brzegach ładnie się zrumieni. Po wyjęciu posypać bazylią. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary