Dynia faszerowana rydzami

Jak już zapewne nie raz pisałam, dynia nie do końca jest moim ulubionym warzywem. Jednak w sezonie zawsze kupuję ją przynajmniej raz, ponieważ nie jestem w stanie oprzeć się jej urodzie. W tym roku kupiłam malutką dynię Hokkaido. Pomysłu na nią za bardzo nie miałam. Miałam za to resztkę rydzów. Kolorystycznie idealnie do siebie pasowały, nie pozostało nic innego, jak dynię nafaszerować rydzami. Wyszło sycące, piękne w kolorze, i całkiem smaczne danie. 




składniki na 2 porcje
1 mała dynia Hokkaido ( ok 670 g)
50 g szalotki
200 g rydzów
sól, pieprz
masło i olej do smażenia

100 g śmietany 18%
1 - 2 łyżki natki pietruszki ( ok 8g)
1 jajko
80 g startego sera cheddar

przygotowanie
Dynię umyć, osuszyć, ostrożnie przekroić na pół.  Pozbawić dynię pestek.
Wyczyszczone grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę. Podsmażać przez 2 minuty, dodać grzyby, lekko doprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.  W misce wymieszać śmietanę, jajko, ser, pietruszkę i przestudzone grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Masą napełnić połówki dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 minut, do czasu aż dynia będzie bardzo miękka. Smacznego!








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2016 Stare Gary , Blogger