Pierogi z tartymi ziemniakami

Przepyszne pierogi o smaku ┼╝elaznych klusek ­čśä Przepis podany przez Jakuba Kuronia. Ciasto zrobi┼éam takie jak zawsze, ale je┼╝eli chcecie spr├│bowa─ç ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu.  Autor sugeruje, ┼╝e najsmaczniejsze s─ů takie pierogi odsma┼╝one. Uda┼éo mi si─Ö kilka sztuk ocali─ç i faktycznie odsma┼╝one by┼éy ┼Ťwietne. Ale i wyj─Öte prosto z wody, polane mas┼éem z cebulk─ů by┼éy znakomite.  Bardzo, bardzo polecam!


sk┼éadniki 
ciasto na pierogi
2 szklanki m─ůki
3/4 szklanki gor─ůcej wody

farsz :
ok 550 g ziemniak├│w
150 g w─Ödzonego boczku, pokrojonego w kostk─Ö
1 ┼Ťrednia cebula (90 g)
s├│l
pieprz

olej do sma┼╝enia

Przygotowanie
Ciasto
Przesian─ů m─ůk─Ö zala─ç gor─ůc─ů wod─ů, poczeka─ç a┼╝ nieco przestygnie, wyrobi─ç r─Öcznie na elastyczne, nieklej─ůce ciasto. Je┼╝eli ciasto jest za twarde, nale┼╝y doda─ç nieco wody, je┼╝eli za mokre - wrobi─ç troch─Ö m─ůki. Wyrobione ciasto zawijamy w foli─Ö spo┼╝ywcz─ů i odk┼éadamy na p├│┼é godziny.
Ciasto mo┼╝na te┼╝ wyrobi─ç w robocie ale najwygodniej wyrobi─ç w maszynie do chleba.

Farsz
Ziemniaki obra─ç, umy─ç, zetrze─ç na tarce o drobnych oczkach, najlepiej specjalnej do ┼Ťcierania ziemniak├│w. Na patelni─Ö wla─ç ┼éy┼╝k─Ö oleju, doda─ç boczek, lekko zrumieni─ç. Doda─ç cebul─Ö i sma┼╝y─ç na niewielkim ogniu tak d┼éugo, a┼╝ cebula b─Ödzie mi─Ökka i lekko zrumieniona. 
Doda─ç starte ziemniaki. Mieszaj─ůc, sma┼╝y─ç ok 10 minut. Po tym czasie ziemniaki nie powinny ju┼╝ by─ç surowe. Woda z farszu odparuje,  a ca┼éo┼Ť─ç zmieni swoj─ů konsystencj─Ö i stanie si─Ö zwarta i lekko gumowata. Farsz dobrze doprawi─ç sol─ů i spor─ů ilo┼Ťci─ů pieprzu, ostudzi─ç. 
 .
Ciasto cienko rozwa┼ékowa─ç (najwygodniej oczywi┼Ťcie u┼╝ywa─ç maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycina─ç k├│┼éka ( moje o ┼Ťrednicy 7.5 cm). Nak┼éada─ç po ma┼éej porcji farszu, dobrze sklei─ç brzegi. Ulepione pierogi odk┼éada─ç na posypan─ů m─ůka powierzchni─Ö, przykry─ç ┼Ťciereczk─ů, aby nie obesch┼éy. Zagotowa─ç wod─Ö w du┼╝ym garnku, posoli─ç, mo┼╝na doda─ç ┼éy┼╝k─Ö oleju. Ostro┼╝nie wrzuca─ç na wrz─ůtek po kilka pierog├│w (ilo┼Ť─ç zale┼╝y od wielko┼Ťci garnka ) gotowa─ç ok 3 minut od momentu wyp┼éyni─Öcia.
Podawa─ç z podsma┼╝on─ů na ma┼Ťle cebulk─ů i boczkiem.  
Smacznego!







2 komentarze:

Dzi─Ökuj─Ö za odwiedziny i komentarze. Je┼Ťli zostawiasz komentarz jako u┼╝ytkownik anonimowy, podaj, prosz─Ö, imi─Ö lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2016 Stare Gary , Blogger