Sałatka z kalafiora z orzechami i serem Stilton

W ogrodzie wysyp orzechów. Dodaję je do czego się da. Dzisiaj bardzo smaczne połączenie: sałatka z kalafiora z orzechami i serem Stilton. Ponieważ Stilton nie zawsze jest dostępny, można go zastąpić roquefortem lub gorgonzolą. Sałatka bardzo smaczna, ale trzeba jej dać trochę czasu aby się przegryzła. Dodatkową zaletą jest fakt, że była równie smaczna następnego dnia. Polecam!




składniki
1 mały kalafior
100 g sera stilton
ok 120 g  jabłka (1 szt)
70 g obranych orzechów włoskich
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka kolendry - opcjonalnie
sos:
5 łyżek oliwa z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu

przygotowanie
Kalafior podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę, wrzucić kalafior, gotować 2 minuty od momentu ponownego zagotowania wody.
Przełożyć do naczynia z bardzo zimną wodą.
Obrane orzechy połamać na mniejsze kawałki.
Rzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, prażyć przez kilka minut  - ok 4. Nie spalić. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, ser pokruszyć.
W misce ułożyć odsączone różyczki kalafiora, dołożyć pokruszony ser, pokrojone  jabłko, posiekaną pietruszkę i kolendrę, posypać prażonymi orzechami.
W słoiczku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, wymieszać. Przed podaniem, dobrze jest sałatkę odstawić na przynajmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły. Smacznego!







6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary