Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem Le Gruyere

Mikołaj zrobił mi dużą frajdę - dostałam piękną książkę. Ottolenghi "Prosto". Z niej właśnie pochodzi przepis na te pyszne, faszerowane ziemniaki. W oryginalnym przepisie użyto innego sera   - gorgonzoli. Ponieważ ja nie przepadam za gorgonzolą na ciepło, a w lodówce był kawałek aromatycznego Gruyere, użyłam właśnie tego sera. Danie bardzo polecam ! Pyszny i sycący obiad





składniki
2 duże ziemniaki do pieczenia ( po ok 280 g )
20 g masła + dodatkowo ok 5 g do skórek
3 łyżki śmietany 30%
80 g sera Le Gruyere
200 g szpinaku baby
kilka włoskich orzechów, obranych, uprażonych (opcjonalnie)
sól, pieprz

przygotowanie
piekarnik rozgrzać do 220 st C, z termoobiegiem.
Ziemniaki umyć, osuszyć, nakłuć widelcem.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok 1 godziny lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie ( zależy to od gatunku i wielkości).
Po wyjęciu z piekarnika lekko ziemniaki przestudzić, ostrym nożem przeciąć każdy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki ostrożnie wyjąć miąższ, zostawiając jak najcieńszą warstwę przy skórce.
W misce wymieszać ciepły jeszcze miąższ ziemniaków, 20 g masła, śmietanę  i ser. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu.
Skórki ziemniaczane ułożyć  na blaszce.
Do każdej połówki  nałożyć trochę masła, posypać solą, wstawić do piekarnika na ok 8 minut, zrobią się chrupiące.
W rondlu zagotować wodę, osolić. Szpinak opłukać i włożyć na 15 sekund do wrzątku. Kiedy zmięknie, przełożyć na sito. Odcisnąć. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.
Farszem napełnić połówki skórek. Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok 15 minut aż wszystko ładnie się zrumieni. Podawać gorące, posypane prażonymi orzechami. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary