Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą

Kassler to wieprzowina, zapeklowana i podwędzona. Stosowana w kuchni niemieckiej do przygotowywania różnorodnych dań. Jednym z nich jest kassler pieczony z kiszoną kapustą, z dodatkiem wina. Nie znałam wcześniej tego dania, zaczęłam je robić na prośbę męża, który pamiętał je ze swoich niemieckich podróży. Pierwszy raz piekłam w ten sposób  schab który kupiłam na stoisku z naturalnie wędzonymi wędlinami. Teraz wykorzystuję już mięso przez nas peklowane i wędzone. Ważne aby wędzonki przed pieczeniem nie parzyć. Po sparzeniu, nie będzie soczysta - raz niestety popełniłam ten błąd. 
Korzystałam z naszej domowej kapusty i z kapusty kupionej w Lidlu - polecam ją, kapusta z dodatkiem wina, sprzedawana w puszkach. 
 Mięso wyszło wyjątkowo soczyste, co w przypadku schabu nie zawsze się udaje. Do tej pory robiłam tylko schab, ale mam w planach karczek.
Jeżeli peklujemy i wędzimy, warto zamrozić odpowiedniej wielkości porcje mięsa. Przygotowanie obiadu nie zajmie nam wtedy dużo czasu. Bardzo polecam!

Wspomagałam się przepisem zamieszczonym na blogu Niki 






Składniki:
ok 600 g wędzonej wieprzowiny  (miałam schab)
0,7-0,8 kg kiszonej kapusty
1 kwaśne jabłko
120 ml wina lub cydru 
3 listki laurowe
rękaw lub torebki do pieczenia

sos musztardowy
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 szklanki bulionu 
3- 4 łyżki musztardy
1/2 małej cebuli, bardzo drobno pokrojonej
1 starty ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku

przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Torebkę do pieczenia ułożyć w żaroodpornym naczyniu odpowiedniej wielkości.  Na dnie torebki ułożyć kapustę, dodać obrane i pokrojone w kawałki jabłko i listki laurowe. Dolać wino. Torebkę dokładnie zawiązać. Od góry zrobić kilka dziurek, aby nadmiar pary mógł się wydostać. Wstawić do piekarnika  - torba nie może dotykać ścianek ani góry piekarnika! Piec przez 45 - 60 minut. Po tym czasie naczynie z kapustą i schabem wyjąć, ostrożnie przeciąć rękaw. Mięso przełożyć na deskę i pokroić w plastry. Kapustę nałożyć do naczynia w którym będziemy podawać, ułożyć na niej plastry mięsa. 

W czasie gdy mięso się piecze przygotować sos musztardowy.
Bulion podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepły bulion. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodać musztardę, drobno pokrojoną cebulę, starty czosnek, doprawić pieprzem i solą. 

Do tak upieczonego mięsa, oprócz musztardowego sosu, warto podać ziemniaczane puree z dodatkiem musztardy. Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary