Gulasz wołowy z chorizo z wolnowaru

Bardzo smaczny gulasz z nietypowymi dodatkami. Połączenie chorizo i kminku okazało się wyjątkowo udane, chociaż nie do końca byłam pewna czy się sprawdzi. Sprawdziło się!
Dałam ostre chorizo i dzięki temu całość była lekko pikantna. Jak zwykle, mięso wstawiłam do wolnowaru późno wieczorem, rano gulasz był gotowy. Po południu wystarczyło mięso podgrzać, ugotować kaszę i można było zajadać. Polecam!





składniki 3-4 porcje
ok 600 g wołowiny (u mnie łopatka)
3 małe cebule pokrojone w półplasterki
100 g kiełbasy chorizo ostrego, pokrojone w półplasterki
2 - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodko kwaśnej ( można dać wędzoną słodką)
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka mąki
1 łyżka kminku
1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej
2 szklanki wody lub bulionu
ew 1/2 kieliszka wina
sól, pieprz

tłuszcz do smażenia 


przygotowanie

Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć,osuszyć, pokroić w sporą kostkę (3x3 cm). Pokrojoną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach oleju. Dodać paprykę i dokładnie wymieszać. Smażyć mieszając aż cebula nabierze brązowego koloru. Uważać, aby nie przypalić papryki,  Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć aż będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię, posypać mąką, posolić, dodać kminek wymieszać. Dodać gorącą wodę, pastę pomidorową i paprykową, podsmażoną cebulę, zagotować, zeskrobując z dna patelni wszystkie smaki. Przełożyć do misy wolnowaru. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dołożyć do mięsa razem z tłuszczem który puściła. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Gulasz podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary