Bułeczki z ziemniakami - wypiekanie na śniadanie



Pyszne bułeczki pszenno ziemniaczane, pieczone w ramach wypiekania na śniadanie. Tym razem piekliśmy według przepisu zamieszczonego na instagramie przez Onijkę.
Odrobinę przepis zmodyfikowałam, użyłam drożdży instant, mieszałam ciasto przy pomocy robota. Podaję przepis na 8 bułeczek czyli połowę porcji, bo tyle właśnie bułek piekłam. Ziemniaki najłatwiej przepuścić przez praskę jeszcze ciepłe a następnie ostudzić. Jeżeli chcemy piec bułki dopiero następnego dnia, przechować ziemniaki w lodówce.
Bułeczki dobrze zachowują świeżość - następnego dnia były nadal bardzo smaczne, co w przypadku pieczywa pieczonego na drożdżach, nie zawsze jest regułą. Bardzo polecam!


Bułeczki pszenne z ziemniakami - przepis

składniki - 8 bułeczek


  • ok 130 g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę,ostudzone
  • 300 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej
  • 50 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 7g - paczka drożdży instant
  • płaska  łyżeczka soli
  • 1/2  łyżeczki miodu lub cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

przygotowanie

Wodę dodać do mleka, dodać drożdże, miód, sól i oliwę. Mąkę wsypać do misy miksera, dodać płyny, wymieszać do połączenia składników. Miskę lekko natłuścić, przełożyć do niej ciasto.  Pozostawić aż ciasto podwoi swoją objętość - u mnie trwało to 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat, lekko zagnieść, podzielić na 8 równych kawałków. Z każdego uformować bułeczkę. Ja zrobiłam bułki w formie supełków. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 - 60 minut. Piekarnik nagrzać do 220 st C.
Wstawić blachę z wyrośniętymi bułeczkami, piekarnik i  bułeczki spryskać wodą. Piec przez 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Agata
    Bardzo interesujący przepis:) bułeczki wyglądają zachęcająco. Czy zamiast drożdży instant można dodać świeże? Jeśli tak, to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można dać świeże drożdże ( ok 12-13 g), Trzeba zrobić rozczyn: drożdże do miski, + letnie mleko, wodę, miód, 1 łyżka mąki. Wymieszać, i odstawiać na 15-20 minut aby rozczyn zaczął pracować.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary