Policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru



Dzisiaj przepis na wieprzowe policzki. Zrobione w wolnowarze. Danie jest bardzo aromatyczne
i pożywne. Policzki wyszły niezwykle miękkie, a sosu z warzywami powstało na tyle dużo, że kończyliśmy go już bez mięsa. Przed włożeniem do wolnowaru, policzki obsmażyłam, ale sądzę, że ten etap można pominąć. Bardzo polecam!


policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru - przepis

składniki


  • 600 g policzków wieprzowych - 6 szt
  • sól, pieprz,
  • mąka
  • 2 łyżki oliwy

  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 1 cukinia, obrana i pokrojona w grube krążki
  • 10 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w occie
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2  szklanki bulionu
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżka pasy paprykowej łagodnej (opcjonalnie)


Przygotowanie

Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką  - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok.
W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i cukinię. Posypać zielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć mięso.
Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową i paprykową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8  godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z  kluskami, pieczonymi ziemniakami  lub ryżem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary