Sandacz pieczony z porami



Upiekłam dzisiaj rybę. Miałam ochotę na jakieś warzywa, w zamrażarce były tylko pory, sandacz wylądował więc w porach. Pory zostały przyprawione gruzińską przyprawą  chmeli suneli. Jest świetna. Tak przyprawione pory smakowały mi bardzo. Mój mąż twierdzi natomiast, że były nieco zbyt intensywne do delikatnej ryby, ale i tak zjadł wszystko ze smakiem. Jeżeli nie macie chmeli suneli - nie martwcie się. Sandacz w porach przyprawionych tylko solą i pieprzem, też będzie smaczny.  Warto natomiast upiec ziemniaki. Trzeba je podgotować przez 10 minut aż lekko zmiękną, pokroić w ćwiartki lub połówki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika ok 30 minut przed wstawieniem ryby. Dzięki temu będziemy mogli zjadać sandacza z pięknie upieczonymi, gorącymi ziemniakami. Polecam!



Sandacz pieczony z porami  - przepis

składniki ( 2 porcje )


  •  2 filety sandacza ze skórą- każdy po ok 250g
  • ok 150 g białych części pora
  • 80 g cebuli
  • 1 łyżeczka gruzińskiej przyprawy chmeli suneli - lub do smaku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • oliwa lub masło do smażenia
do podania

  • cytryna

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Rybę opłukać, osuszyć , posypać solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w półplasterki
Pory  przekroić wzdłuż na pół, umyć, osuszyć. Każdy kawałek pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć przez ok 3 minuty, mieszając. Dodać por, posolić do smaku, dodać przyprawę chmeli suneli, wymieszać. Smażyć ok 6 minut, często mieszając aż warzywa zmiękną. Jeżeli trzeba, podlać wszystko łyżką wody.
Cebulę drobno siekamy.
Naczynie do pieczenia posmarować oliwą lub masłem, ułożyć filety sandacza skórą do dołu. Na wierzchu ryby ułożyć pory. Całość zakryć szczelnie folią, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 30  minut lub do czasu aż ryba będzie upieczona - . mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy pomocy widelca.
Podawać natychmiast z kawałkiem cytryny . Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary