Smażone kulki ziemniaczane



Smaczny pomysł na zagospodarowanie ziemniaczanych, gotowanych resztek. Wszystko co smażone w głębokim tłuszczu lubię. Te ziemniaczane kulki, też okazały się świetną zakąską.  Najlepsze jeszcze gorące, zaraz po usmażeniu, ale i zimne są smaczne. Takie mini krokiety ziemniaczane możemy podać z ulubionym dipem ( u mnie był to jogurt z harissą ) i zieloną sałatą. Krokiety mogą być też ciekawym dodatkiem do mięsa. Polecam!


Smażone kulki ziemniaczane - przepis


składniki


  • krokiety:
  • ok 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g startego twardego sera (dałam parmezan)
  • 2 żółtka
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatkowo
  • tarta bułka
  • białko z 2 jajek
dodatkowo
  • Olej roślinny do smażenia


przygotowanie

Jajka rozbić, oddzielić żółtaka od białek. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce. Dodać starty ser, żółtka, sól i pieprz. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem.  Uformować kulki wielkości  orzecha włoskiego - wyszło mi 13 kulek. Każdą kulkę zanurzyć w białku, a następnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć w jednej warstwie na talerzu i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób na smażenie w głębokim tłuszczu, nie trzeba zużywać go wtedy zbyt dużo)  Smażyć krokiety, po kilka sztuk na raz,  na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać  gorące lub ciepłe z dodatkiem zieleniny. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Te zdjęcia to Ty robiłaś czy wzięłaś z neta? Wyglądaj przepysznie! Jutro spróbuje je przetestować

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne kulki ziemniaczane. Wyglądają dość ciekawie. Jestem zainteresowana takim przepisem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary