Surówka z selera z jabłkiem i orzechami


Klasyczna, prosta surówka z selera, jabłka i włoskich orzechów. Doprawiona śmietaną.
Moim zdaniem nie trzeba jej nawet solić, ale to już zależy od indywidualnych upodobań. Seler powinien być jędrny i nie wysuszony.  Jabłko lubię dodać chrupkie i lekko kwaśne. Jeżeli chcecie nieco lżejszą wersję, warto śmietanę zastąpić jogurtem. Bardzo polecam!


surówka z selera z jabłkiem - przepis


składniki


  • 1 średni seler
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 40 g obranych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz

przygotowanie

Seler i jabłko obrać,  zetrzeć na tarce o małych oczkach - ścierałam w robocie. Przełożyć do miski wymieszać z sokiem z cytryny aby seler i jabłko nie ściemniały.  Orzechy posiekać dodać do selera. Dodać śmietanę, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Jeżeli surówka wydaje nam się za gęsta, dodać więcej śmietany. Smacznego!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary