Polędwiczka wieprzowa w szybkowarze

\





W ostatnim czasie w kuchni rządzi elektryczny szybkowar. Testuję go na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przepis na aromatyczną polędwiczkę, w pysznym cebulowo - czosnkowym sosie. 
Polędwiczkę obsmażałam w szybkowarze - dzięki temu nie brudziłam już dodatkowych garnków. Oczywiście można taką polędwiczkę przygotować tradycyjnie, zajmie to po prostu nieco więcej czasu.
Bardzo polecam!

inspiracją był przeiz na stronie Fit foodie finds


Polędwiczka wieprzowa w szybkowarze - przepis

składniki

  • ok 600 g  - 1 szt polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki płatków papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

do sosu

  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (dowolnego rodzaju)
  • 1 -2 małe  cebule, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

do doprawienia

  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka masła ( ok 15 g)
  • 10 g mąki pszennej
przydatny sprzęt


przygotowanie

Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Położyć na desce. Przekroić w poprzek na 2-3 części.

W miseczce wymieszać wszystkie suche przyprawy. Posypać nimi polędwiczkę ze wszystkich stron - wetrzeć mieszankę w mięso.

Wlać dwie łyżki oliwy z oliwek do szybkowaru. Włączyć funkcję smażenia (saute). Gdy oliwa się rozgrzeje, włożyć polędwiczki i obsmażyć ze wszystkich  stron - tak aby ładnie się zrumieniły.

Polędwiczki przełożyć do miseczki a do garnka wlać bulion. Drewnianą łyżką zeskrobać z dna pozostałości po smażeniu. Wyłączyć funkcję obsmażania. Do bulionu dodać posiekaną cebulę i czosnek, włożyć polędwiczki .

Zamknąć pokrywkę 

Ustawić program mięso - ciśnienie wysokie, 19 minut.

Gdy program się zakończy, przycisnąć guzik uchylający zawór i wypuścić parę. 

Zdjąć pokrywkę. Polędwiczki przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową. 

Ponownie włączyć program obsmażanie a do sosu dodać łyżkę sosu Worcestershire i masło dokładnie roztarte z mąką. Podgrzewać jeszcze chwilę - do czasu aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Polędwiczki pokroić w plastry, polać sosem i podawać z ziemniakami i zieloną sałatą. Smacznego!

















4 komentarze:

  1. Sam posiadam elektryczny szybkowar ale brakuje mi pomysłów jak go używać z sensem. Cieszę się że znajdę tu więcej przepisów :)
    Polędwiczka to dość delikatne i chude mięso, czy 19 minut to nie za długo? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się tego obawiałam , Ale nie, bez obaw, było idealne! Jedyny problem to to, że szybko stygną, trzeba się więc spieszyć z szykowaniem sosu, albo wręcz po przygotowaniu sosu i pokrojeniu mięsa w plastry, jeszcze przez chwilę podgrzewać je w sosie. Również pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Ta polędwiczka musi przepysznie smakować, martwi mnie tylko te 19 minut ale skoro piszesz że nie jest to za długo to chyba spróbuję je zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, ja szybkowar też dopiero testuję Mam nadzieję, że będzie smacznie :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary