Cukinie faszerowane baraniną i fetą





Maj żegnam faszerowaną cukinią. Farsz zrobiłam z baraniny i fety, ale oczywiście baraninę można zastąpić jagnięciną - farsz będzie delikatniejszy. Użyłam okrągłych cukinii - są bardzo ładne i ładnie się prezentują na talerzu. Wydaje mi się jednak, że podłużne są delikatniejsze i szybciej się pieką. Moja cukinia po długim pieczeniu nadal była dosyć jędrna. Jeżeli nie dostaniecie okrągłych cukinii, można spokojnie użyć tych podłużnych.  
Doprawiając farsz trzeba uważać na ilość soli - feta jest słona, lepiej doprawić po upieczeniu niż przesolić . Tym razem nie dodałam do farszu czosnku, ale można dodać ze 2 posiekane drobno ząbki. 
Polecam!


Cukinie faszerowane baraniną i fetą- przepis

składniki 2 porcje

  • 2 okrągłe cukinii (2 szt)
  • 100 g baraniej łopatki
  • 40 g szpinaku baby
  • 1 biała cebula ( ok 30 g)
  • 100 g fety
  • łyżka pasty pomidorowej
  •  pieprz
  • oregano
  • mięta
  • olej lub oliwa do smażenia
sos:
  • szklanka bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
dodatkowo
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki

przygotowanie

Mięso zmielić w maszynce z sitkiem o niewielkich oczkach ( 3,5). 
Odciąć górę cukinii - kapelusik. Przy pomocy łyżeczki wydrążyć środek cukinii, pozostawiając ścianki i dno - ok 1 cm grubości.  Lekko posolić środek.
Cebulę pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, drobno pokrojony środek z 1 szt cukinii (resztę odłożyć ). Dusić, mieszając ok 10  minut. Przestudzić.
Szpinak wypłukać. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać szpinak,  dusić tak długo aż "zwiędnie". Odparować wodę, szpinak wyjąć na deskę, posiekać. 
Przygotować farsz.
 W misce wymieszać mielone mięso,  cebulę duszoną z cukinią, posiekany szpinak , pastę pomidorową, oregano oraz pokruszoną fetę. Doprawić solą i pieprzem . 
Przygotowanym farszem napełnić cukinie, przykryć odciętymi kawałkami - czapeczkami.
 Ustawić cukinie w naczyniu do zapiekania.
Składniki sosu wymieszać i wlać do naczynia. 
Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. 
Piec ok  60 - 80 minut, lub do czasu aż cukinie będą miękkie a farsz upieczony.
Upieczone cukinie przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową aby nie wystygły.
Sos przelać na patelnię, podgrzać, dodać masło wymieszane z mąką. Zagotować, mieszając, podgrzewać do czasu aż sos lekko zgęstnieje. 
Cukinie podawać polane sosem i posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem. 
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Kurcze ale to fajnie wyglada. I wcale nie wydaje sie takie trudne. Przepis ten na pewno sprawdzi się zarowno na obiad w domu, jak i w sytuacji w ktorej przychodzą do nas znajomi a my nie wiemy co dla nich przygotowąć.

    Poczekam jeszcze troche na moje własne cukinie z ogrodu i postaram się przygotować. Do baraniny przekonałam się ostatnio Kiedyś nie przepadałam za jej smakiem, ostatnio jednak zaczeła mi bardzo smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary