Pieczone ziemniaki hasselback z boczkiem


Ostatnio dużo u mnie dań z ziemniaków. Te powstały jako dodatek do mięsa. Miałam kilka plastrów wędzonego boczku, stąd pomysł by poprzekładać nim ziemniaki. Boczek i pieczone ziemniaki to pyszne połączenie! 
Czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości ziemniaków. Ten który podałam, jest czasem orientacyjnym. 
Tak przygotowane ziemniaki można podać z ulubioną sałatą i obiad gotowy. Bardzo polecam, zwłaszcza że wbrew pozorom, nie jest to kłopotliwe w przygotowaniu danie :)

A tutaj podobne przepisy


Pieczone ziemniaki hasselback z boczkiem - przepis

składniki

  • 6  ziemniaków, zbliżonej wielkości
  • roztopione masło lub oliwa
  • sól morska, pieprz
  • 6 plasterków wędzonego boczku


przygotowanie

 Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy ostrego noża kroić ziemniaki na cienkie plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka -  a w trakcie pieczenia pozostaną w całości. 

Plastry boczku pokroić na mniejsze kawałki

Pomiędzy nacięcia ziemniaka, włożyć po małym kawałku boczku.

 Ziemniaki ułożyć w naczyniu do pieczenia, obok siebie,  w jednej warstwie. Posypać solą, pieprzem, polać masłem lub oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki.

Naczynie przykryć folią,  wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C.

 Po 30 - 35 minutach  blaszkę z ziemniakami wyjąć, ziemniaki ponownie polać roztopionym masłem. Można też delikatne pooddzielać plastry o ile są nadal posklejane. Piec kolejne 30 do 40 minut, już bez folii do czasu aż ziemniaki będą miękkie a skórki ładnie przypieczone. 

Podawać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary