gulasz barani w szybkowarze




Jak wiecie uwielbiam baraninę. Nie jagnięcinę, ale właśnie baraninę, o zdecydowanym, charakterystycznym smaku. Baranina, ku mojej radości, pojawiła się ostatnio w jednym z marketów. 
Kupiłam paczkę ok 1/2 kg mięsa na gulasz, już pokrojonego w kostkę, i łopatkę bez kości. 
Na pierwszy ogień poszło mięso gulaszowe. Użyłam szybkowaru i dzięki temu obiad przygotowałam bardzo szybko. 
Danie nie jest fotogeniczne, ale uwierzcie mi - jest pyszne. Na dodatek jest niezwykle proste do przygotowania. 
Bardzo polecam! 


gulasz barani w szybkowarze - PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • ok 500 g baraniny beż kości - u mnie tzw gulaszowa
  • mąka
  • sól
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4-6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 jagody jałowca
  • 1/2  szklanki wywaru mięsnego
dodatkowo

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

przydatne:

PRZYGOTOWANIE

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę ( moje było już pokrojone). Posolić, obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć.

Włączyć garnek do prądu .  Ustawić funkcję obsmażanie.  Wlać oliwę.

Dodać pokrojone w kostkę mięso. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do miski. 

Do szybkowaru  dodać cebulę, smażyć ok 2-3 minut aż lekko zmięknie. 

Dodać wywar mięsny, zeskrobać z dna pozostałości po smażeniu. Wyłączyć obsmażanie.

Dodać mięso, czosnek,  tymianek, rozmaryn i owoce jałowca - wymieszać.

Zamknąć pokrywkę, ustawić program  "gulasz"- ciśnienie wysokie i  czas 50 minut, uruchomić. 

Po zakończeniu programu można poczekać aż ciśnienie spadnie, lub wypuścić parę mechanicznie (zgodnie z instrukcją)

Śmietanę wlać do kubeczka, dodać nieco gorącego sosu, rozmieszać widelcem a następnie tak zahartowaną śmietanę wlać do sosu z mięsem. Wymieszać. 

Sos doprawić solą i pieprzem.

Podawać z rozgniecionymi ziemniakami lub ulubioną kaszą, posypane  świeżą  pietruszką.

Smacznego!

Przygotowanie tradycyjne

To danie można przygotować też w piekarniku

Na patelni  rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok 3 minut aż lekko zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę mięso, przygotowane jak wyżej. Mieszając obsmażyć ze wszystkich stron.  Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Na patelnię wlać bulion , zeskrobać smaki ze smażenia. Przelać do mięsa. Dodać czosnek, rozmaryn, jałowiec, tymianek. Wymieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 2 godzin - aż mięso będzie bardzo miękkie.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary