rurki z ciasta francuskiego z kremem z mango


Dzisiaj przepis na prosty deser. Rurki z ciasta francuskiego z szybkim kremem z serka mascarpone i mango. 
Moje foremki rurki są długości 9 cm. Na owinięcie każdej rurki potrzebowałam 2 pasków ciasta ( jeden był za krótki). 
Krem jest dosyć rzadki ale bardzo smaczny i lekki. Na tę ilość rurek wystarczy zrobić pół porcji.  
Ja zrobiłam całą, połowę zużyłam do napełnienie ciasta, a resztę zamierzam podać jutro z truskawkami. Polecam!


 rurki z ciasta francuskiego  z kremem z mango (10 szt) - przepis

składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

na krem

  • 1 dojrzałe mango
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone

dodatkowo

  • żółtko do posmarowania ciasta

Przydatne

przygotowanie

Rurki

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto rozwinąć na blacie. Pokroić w poprzek na 20 pasków szerokości ok 1,5 - 2 cm. Każdą z foremek posmarować masłem lub olejem. Nawijać ciasto na foremkę - zużyłam po dwa paski na 1 sztukę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce rozmieszać żółtko, posmarować nim każde ciastko.  Można posypać cukrem. 

Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 20 minut. Po tym czasie sprawdzić czy rurki upiekły się od spodu - jeżeli nie, odwrócić je spodem do góry i piec jeszcze dodatkowe 5 minut.

 Z upieczonych rurek ostrożnie wysunąć foremki. Ciastka ułożyć  na kratce i ostudzić. 

Krem

Mango obrać, pokroić na kawałki, zmiksować. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu serek mascarpone, zmiksować do dobrego wymieszania. Odstawić na bok. 

Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo dodawać masę z mascarpone i mango, aż całość dobrze się połączy.  Można dodać odrobinę soku z cytryny.

Ostudzone rurki napełnić kremem, najwygodniej przy pomocy rękawa cukierniczego, zaraz przed podaniem. Smacznego! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary