kotlety ziemniaczane z pieczarkami i kapustą kiszoną
Zostały Wam resztki ugotowanych ziemniaków, trochę kiszonej kapusty, a na dodatek macie pieczarki? To mam dla Was pomysł na smaczny i szybki obiad.
Kotlety są dosyć delikatne, dla urozmaicenia dodałam do środka po niewielkim kawałku cheddara.
Jeśli nie macie cheddara, możecie użyć innego, dobrze topiącego się sera.
Kotlety można przygotować wcześniej, wstawić do lodówki na desce i wyjąć przed samym smażeniem.
Kotleciki ziemniaczane podałam z gotową mieszanką jęczmienia i soczewicy oraz z sałatą.
Polecam!
kotlety ziemniaczane z pieczarkami i kapustą kiszoną - przepis
składniki ( 6 sztuk)
- ok 350 g gotowanych ziemniaków
- 250 g kapusty kiszonej
- 200 g pieczarek ( u mnie brązowe)
- 1- 2 jaja
- 1 cebula
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 6 małych podłużnych kawałków cheddara.
- bułka tarta
przygotowanie
Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę.
Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.
Cebulę pokroić w kostkę
Pieczarki umyć, osuszyć, drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać cebulę, smażyć aż cebula zmięknie
Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków.
Przestudzić. Przełożyć do miski
Na patelnię dodać łyżkę oleju, rozgrzać, dodać pieczarki. Smażyć na małym ogniu tak długo aż będą miękkie a woda odparuje. Uważać aby zbytnio nie wysuszyć. Ostudzić.
W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z cebulą, jajko, pieczarki, i sól, pieprz.
Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać dodatkowe jajko, lub jego część.
Dodać tyle mąki aby kotlety dały się łatwo formować.
Uformować kotleciki, w każdy wcisnąć kawałek sera i jeszcze raz masę dokładnie wokół sera okleić. Kotlety obtoczyć w tartej bułce.
Smażyć na oleju do ładnego zrumienienia z obu stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam