kotlety ziemniaczane z pieczarkami i kapustą kiszoną


Zostały Wam resztki ugotowanych ziemniaków, trochę kiszonej kapusty, a na dodatek macie pieczarki? To mam dla Was pomysł na smaczny i szybki obiad. 

Kotlety są dosyć delikatne, dla urozmaicenia dodałam do środka po niewielkim kawałku cheddara.

Jeśli nie macie cheddara, możecie użyć innego, dobrze topiącego się sera.

Kotlety można przygotować wcześniej, wstawić do lodówki na desce i wyjąć przed samym smażeniem.

Kotleciki ziemniaczane podałam z gotową mieszanką jęczmienia i soczewicy  oraz z sałatą. 

Polecam!


kotlety ziemniaczane z pieczarkami i kapustą kiszoną - przepis

składniki ( 6 sztuk)

  • ok 350 g gotowanych  ziemniaków
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek ( u mnie brązowe)
  • 1- 2  jaja
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 6 małych podłużnych kawałków cheddara.
  • bułka tarta

przygotowanie

Ziemniaki ugotować, przestudzić, przecisnąć przez praskę. 

Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. 

Cebulę pokroić w kostkę

Pieczarki umyć, osuszyć, drobno pokroić. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać cebulę, smażyć aż cebula zmięknie  

Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. 

Przestudzić. Przełożyć do miski

Na patelnię dodać łyżkę oleju, rozgrzać, dodać pieczarki. Smażyć na małym ogniu tak długo aż będą miękkie a woda odparuje. Uważać aby zbytnio nie wysuszyć. Ostudzić.

W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z cebulą, jajko, pieczarki, i sól, pieprz. 

Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać dodatkowe jajko, lub jego część.

Dodać tyle mąki aby kotlety dały się łatwo formować. 

Uformować kotleciki, w każdy wcisnąć kawałek sera i jeszcze raz masę dokładnie wokół sera okleić. Kotlety obtoczyć w tartej bułce. 

Smażyć na oleju do ładnego zrumienienia z obu stron.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary