Frytki z podgotowanych ziemniaków
To chyba najlepsze frytki jakie robiłam. Dzięki wcześniejszemu podgotowaniu, dobremu wysuszeniu i podwójnemu smażeniu, są idealnie miękkie w środku a złociste i chrupiące na zewnątrz.
Wymagają nieco czasu ale są tego warte.
Nie podaję ilości ziemniaków - dla dwóch osób użyłam 6 niewielkich ziemniaków.
Smażyłam w niewielkich porcjach, tak aby nie obniżyć zbyt mocno temperatury oleju.
Podobno wygodnie jest przygotować większą ilość frytek i po pierwszym smażeniu nadmiar zamrozić. Przygotowanie takich frytek będzie później dużo szybsze. Nie udało mi się to tym razem, może uda się następnym.
pomocny był artykuł w Kukbuk
Frytki z podgotowanych ziemniaków - przepis
składniki
- ziemniaki o dużej zawartości skrobi *
- ok 1 oleju rzepakowego
- sól
przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w plastry gr ok 9mm a następnie plastry pokroić w słupki.
Przełożyć ziemniaki do miski, zalać zimną wodą, odstawić na 1 - 2 godziny.
Podgotowanie:
Wylać wodę, wypłukać ziemniaki pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. Zalać gotującą wodą, osolić. Gotować pod przykryciem od 5 do 8 minut. Ziemniaki mają być już prawie miękkie ale nie mogą się rozpadać.
Gotowe ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w jednej warstwie na metalowej kratce.
Kiedy ziemniaki ostygną wstawić kratkę do lodówki na 1 godzinę- w ten sposób najlepiej się osuszą.
Smażenie nr 1 (130-170 stopni C.)
Rozgrzać olej do pierwszego smażenia. Powinno odbywać się w temperaturze pomiędzy 130-170 stopni C.
Należy pamiętać, że po wrzuceniu frytek temperatura oleju może się znacznie zmniejszyć, można więc olej rozgrzać nieco mocniej, a ziemniaki wrzucać mniejszymi partiami.
Frytki smażymy tak długo aż ich powierzchnia pokryje się bladą, utwardzoną skorupką .
U mnie trwało to 2-3 minuty.
Podsmażone frytki dobrze odcedzić, przełożyć na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym,
Smażenie nr 2 (190 - 200 st C)
Temperatura oleju 190 - 200 st C. Frytki smażyć tak długo aż będą miały ładny kolor i odpowiednią chrupkość.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Posolić, podawać natychmiast
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam