Meksykański klops wołowy wg Jamiego Olivera
Meksykański klops wołowy wg Jamiego Olivera - przepis
składniki
- 500 g chudej, mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 14 plasterków zielonych papryczek Jalapeño ze słoika
- ok 17 g - pęczek kolendry
- 1 puszka czarnej fasoli (400g)
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- pieprz, sól
przygotowanie:
Mięso, jeżeli mamy w kawałku, umyć, osuszyć i zmielić. Umieścić w misce
Piekarnik nagrzać do 220 st C.
Cebulę obrać, pokroić w łódeczki.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych a następnie pokroić w kawałki mniej więcej 3x3 cm.
Cebulę i paprykę włożyć do brytfanki. dodać łyżkę oliwy, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 - 20 minut do czasu aż warzywa lekko zmiękną.
w międzyczasie fasolę odcedzić z zalewy , połowę dodać do mięsa.
Posiekać Jalapeño i łodyżki kolendry ( listki zachować na później)
Jalapeño i łodyżki dodać do mięsa i fasoli. Doprawić solą i pieprzem
Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Z mięsnej mieszanki uformować podłużny klops.
Foremkę z papryką i cebulą wyjąć z piekarnika, na środku warzyw ułożyć klops.
Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Po tym czasie brytfankę wyjąć, warzywa skropić czerwonym octem.
Dodać pozostałą fasolę, pokrojone w mniejsze kawałki pomidory, dodać ok 1/2 puszki wody.
Sos delikatnie wymieszać ( dookoła klopsa) całość wstawić ponownie do gorącego piekarnika.
Piec ok 15 minut, do czasu aż mięso się ładnie zrumieni.
Przed podaniem posypać listkami kolendry i ozdobić kleksami śmietanowymi
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam