Kotlety schabowe z kostką z serem i pesto

Kotlety schabowe nie są u nas w domu zbyt lubiane. Ale niewątpliwie  jest to mięso szybkie do zrobienia w sytuacji awaryjnej, czyli wtedy, kiedy zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Staram się więc nieco tradycyjne kotlety urozmaicić.  Tym razem maja w środku nieco pesto i sera, a jajko w którym je obtaczałam również jest z dodatkiem pesto. Dzięki takim dodatkom, zwyczajne schabowe zamieniły się w całkiem niezwyczajne danie. Polecam!



składniki
4 kotlety schabowe z kostką
4 kawałki ulubionego sera pleśniowego (u mnie Stilton)
4 małe łyżeczki Pesto Monini  Rucola + 1 łyżka do jajka
1 jajko
sól, pieprz

przygotowanie
Schab umyć, osuszyć. W każdym kotlecie zrobić ostrym nożem kieszonkę, uważając aby nie poprzekłuwać mięsa. Do każdej kieszonki włożyć łyżeczkę pesto i kawałek sera . Kotlety spiąć na brzegu wykałaczką - w miejscu nacinania kieszonki , aby ser nie wypłynął podczas smażenia. Jajko roztrzepać w misce dodając do niego łyżkę pesto. Każdy kotlet posolić i posypać pieprzem, obsypać mąką ( nadmiar strząsnąć) obtoczyć w jajku z pesto. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.  Przykryć i podusić ok 10 minut. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 30 - 40 minut. Jeżeli używaliśmy  patelni  którą możemy wstawić do piekarnika, wstawiamy mięso bez przekładania. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami.  Smacznego!








Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

2 komentarze:

  1. Z czym podawała Pani te kotlety? makaron? ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ziemniaki, zwłaszcza puree będą do nich pasowały. Co do makaronu nie jestem przekonana, ale to bardziej sprawa upodobań. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2016 Stare Gary , Blogger