Boczniaki pieczone w piekarniku

Do niedawna nie kupowaliśmy boczniaków. Sama nie wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i co jakiś czas próbuję robić je na różne sposoby. Tym razem upiekłam grzyby w piekarniku, Chciałam uniknąć dużej ilości tłuszczu i smażenia. Grzyby wyszły pyszne.  Tak przygotowane będą świetnym dodatkiem do wszelkich mięs i sałat. Bardzo polecam


składniki (2 porcje)

250 g boczniaków ( użyłam ostrygowatych)
5- 6 ząbków czosnku 
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa
sól
pieprz młotkowany z kolendrą

przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.   Grzyby opłukać, osuszyć. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć boczniaki, lekko posolić, posypać pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Równomiernie rozłożyć na grzybach. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Całość ponownie skropić oliwą.
Naczynie wstawić do piekarnika na ok 20 - 25 minut. Mniej więcej w połowie czasu, grzyby przewrócić na drugą stronę. Podawać gorące lub lekko przestudzone. Smacznego!






7 komentarzy:

  1. jestem w Czechach kupilem tanio boczniaki zaraz pojda na pizze jak moja dziewczyna wroci. dzikei za ciekawy artykol :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary