Pierogi z tartymi ziemniakami

Przepyszne pierogi o smaku żelaznych klusek 😄 Przepis podany przez Jakuba Kuronia. Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu.  Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite.  Bardzo, bardzo polecam!


składniki 
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody

farsz :
ok 550 g ziemniaków
150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 średnia cebula (90 g)
sól
pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie
Ciasto
Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.

Farsz
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, najlepiej specjalnej do ścierania ziemniaków. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać boczek, lekko zrumienić. Dodać cebulę i smażyć na niewielkim ogniu tak długo, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona. 
Dodać starte ziemniaki. Mieszając, smażyć ok 10 minut. Po tym czasie ziemniaki nie powinny już być surowe. Woda z farszu odparuje,  a całość zmieni swoją konsystencję i stanie się zwarta i lekko gumowata. Farsz dobrze doprawić solą i sporą ilością pieprzu, ostudzić. 
 .
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi. Ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką, aby nie obeschły. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować ok 3 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką i boczkiem.  
Smacznego!







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary