Szarlotka z prażonymi jabłkami

Pyszna szarlotka z przepisu Doroty z Moje Wypieki. Zrobiłam nieco mniejszą ilość ciasta ( miałam do dyspozycji tylko 200 g masła), cukier w cieście zastąpiłam ksylitolem i zmniejszyłam jego ilość. Prażone jabłka zrobiłam również wg przepisu Doroty. Nie dodawałam jednak cukru ponieważ moje jabłka były bardzo słodkie, nie dodałam również cynamonu ani wanilii gdyż nie wszyscy domownicy za tymi przyprawami przepadają. Jabłek było u mnie też zdecydowanie mniej niż w oryginalnym przepisie, raptem połowa.  Mimo tych zmian szarlotka wyszła świetna i niestety z dużym trudem udało mi się uratować kawałek żeby zrobić zdjęcie. Użyłam foremki 21x21x7 cm. 
Polecam!



Składniki 
ciasto:
390 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
50 g ksylitolu
1 jajko
szczypta soli

prażone jabłka   - porcja na 1 słoik ok 900 g
1,5 kg jabłek, najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara reneta
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki ksylitolu  -  opcjonalnie
nasionka z 1 laski wanilii lub 2 - 3 łyżeczki zmielonego cynamonu  - opcjonalnie
1 łyżka masła

Przygotowanie
Jeżeli nie mamy prażonych jabłek należy je przygotować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych odkrawając kawałki owocu. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać wodę, dodać sok z cytryny, ksylitol ( jeżeli używamy). Dodać połowę  pokrojonych jabłek. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, dodać masło  i prażyć tak długo aż jabłka się rozpadną. Może to zająć od 15 do 30 minut, w zależności od gatunku jabłek. Jeżeli masa staje się zbyt gęsta, należy garnek przykryć.
Kiedy jabłka w garnku są już rozgotowane, dodać drugą połowę. Prażyć jeszcze kilka minut - tak długo aż dodane jabłka zmiękną, a masa będzie miała odpowiednią konsystencję. Nie powinna być zbyt rzadka. Ostudzić. 
Przygotować ciasto
Wszystkie składniki włożyć do misy robota i przy pomocy końcówki z nożami, miksować tak długo, aż powstanie kruszonka  - ciasto będzie wyglądać jak okruszki chleba. Możemy też kruszonkę wyrobić ręcznie. Nożem siekamy masło z mąką i pozostałymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto przesypać do woreczka foliowego i włożyć na 30 minut do lodówki. 
Formę do pieczenia, najlepiej z wyjmowanym dnem, wyłożyć papierem do pieczenia.  Na dno wysypać mniej więcej 2/3 porcji ciasta, ugnieść aby utworzyło w miarę zwarty spód.  Ułożyć na spodzie prażone jabłka a wierzch posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 60 minut. Przed podaniem ciasto najlepiej wystudzić. Dużo łatwiej się kroi. Podawać np z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary