Orecchiette z ciecierzycą i za'atarem

Testuję przepisy z książki Y. Ottolenghi "Prosto". I faktycznie jest prosto. I bardzo smacznie. Taki makaron to świetny pomysł na obiad. Bardzo polecam!



składniki - 2 porcje

1/2 drobno posiekanej cebuli ( 60 g )
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka mielonego kminu
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
3 filety anchois
skórka otarta z 1/2 cytryny, 
1 łyżka soku z cytryny
1 puszka (400 g ) ciecierzycy

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

200 ml bulionu drobiowego
100 g makaronu ( dałam Orecchiette )
50 g szpinaku baby
ok 15 g natki pietruszki posiekanej
za'atar

sól, pieprz
oliwa z oliwek


przygotowanie
W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, tymianek, kmin, pokrojone anchois, skórkę cytrynową, sól i sporo pieprzu. Smażyć ok 3-4 minut, mieszając. Cebula  powinna zmięknąć i lekko się zezłocić. Dodać ciecierzycę i cukier.  Smażyć na średnim ogniu ok 8 minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary