Makaron z owocami morza




Pierwszy raz kupiłam mieszankę owoców morza - mrożone mięczaki i skorupiaki morskie. Nie byłam do nich przekonana, bałam się, że tak  zróżnicowana zawartość nie będzie się równomiernie gotować. Zwyciężyła jednak moja tęsknota za portugalskimi smakami ( mieszanka była prosto z Portugalii) i postanowiłam zaryzykować. Nie żałuję. Jutro zrobię zapas mrożonki, bo to świetny pomysł na szybki obiad. Sosem z owoców morza polałam  czarne spaghetti czyli spaghetti z sepią. Oczywiście można użyć makaronu bez dodatku sepii, ale to zestawienie wyjątkowo do siebie pasowało. Przed  podaniem  posypałam wszystko pietruszką, chociaż wolałabym kolendrę - ale tej akurat mi zabrakło. Koniecznie, już na talerzu,  doprawcie makaron sokiem z cytryny! Bardzo polecam!


Makaron z owocami morza - przepis

składniki ( na 2 porcje)


  • 400 g mrożonej mieszanki owoców morza
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów  z sokiem, z puszki
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 3 - 4 ząbki czosnku. pokrojone w plasterki
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • garść pietruszki
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • ok 200 g makaronu spaghetti

do podania

  • cytryna


przygotowanie

Mieszankę owoców morza rozmrozić, osuszyć.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ułożyć na rozgrzanej, posmarowanej oliwą patelni grillowej. Grillować tak długo aż pokażą się na nich ciemnie paski. Odstawić na bok.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Wstawić makaron, ugotować zgodnie z przepisem, tak aby był lekko twardawy i sprężysty  (al dente), a nie rozgotowany.
W czasie gdy makaron się gotuje, przygotować sos.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, wlać wino i pomidory z sokiem. Gotować na sporym ogniu przez ok 6 minut lub do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Dodać owoce morza, wymieszać, gotować pod przykryciem ok 3 - 4 minut - nie dłużej, aby krewetki czy kalmary nie zrobiły się "gumowate". Doprawić solą, pieprzem i ew płatkami papryki. Jeżeli sos wydaje nam się za gęsty, można dodać do niego parę łyżek wody z gotowania makaronu
Ugotowany makaron odcedzić. Rozłożyć na talerze, polać sosem z owocami morza, posypać pietruszką, przybrać grillowanymi pomidorkami, ćwiartką cytryny i natychmiast podawać.   Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary