Borówki pod kruszonką czyli borówkowe crumble



Owoce pod kruszonką pojawiają się u mnie ostatnio często. To bardzo wygodny i szybki do zrobienia deser. Tym razem użyłam borówek amerykańskich.
Dostałam w prezencie sporą porcję zamrożonych borówek, miałam też małą porcję świeżych. Borówki zamrożone wcześniej rozmroziłam i odsączyłam na sitku sok ( pyszny był). Ponieważ deser podajemy w formie w jakiej się piekł, warto użyć ładnego, żaroodpornego naczynia. Bita śmietana nie jest konieczna, ale znakomicie podkręca deser. Smaczne i lekko ciepłe, i zimne, wyjęte z lodówki. Bardzo polecam!


Borówki POD KRUSZONKĄ CZYLI borówkowe CRUMBLE - PRZEPIS


 SKŁADNIKI


  • 500 g borówek amerykańskich
  • 30 g ksylitolu (lub do smaku) lub cukru
  • skórka starta z 1 cytryny


kruszonka:

  • 90 g masła - roztopionego
  • 40 g ksylitolu
  • 110 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


do podania:

  • ubita śmietana  kremówka (bez cukru)


PRZYGOTOWANIE

Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Borówki umyć , osuszyć.
Owoce rozłożyć równomiernie na dnie żaroodpornej formy o głębokości ok 4 0cm i średnicy ok 24 cm. Posypać ksylitolem i startą skórką z cytryny. Można lekko foremką potrząsnąć, aby wszystko się lepiej wymieszało.
Przygotować kruszonkę.
W misce wymieszać  mąkę z ksylitolem lub cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać roztopione, lekko ciepłe masło, wymieszać widelcem lub palcami, tak aby powstała kruszonka. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na borówkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika,  piec w  przez ok 30- 35 minut, aż kruszonką zrobi się  chrupiąca i złoto-brązowa a  borówki zaczną lekko bulgotać.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie wyjmować z formy. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary