Borówki pod kruszonką czyli borówkowe crumble
Owoce pod kruszonką pojawiają się u mnie ostatnio często. To bardzo wygodny i szybki do zrobienia deser. Tym razem użyłam borówek amerykańskich.
Dostałam w prezencie sporą porcję zamrożonych borówek, miałam też małą porcję świeżych. Borówki zamrożone wcześniej rozmroziłam i odsączyłam na sitku sok ( pyszny był). Ponieważ deser podajemy w formie w jakiej się piekł, warto użyć ładnego, żaroodpornego naczynia. Bita śmietana nie jest konieczna, ale znakomicie podkręca deser. Smaczne i lekko ciepłe, i zimne, wyjęte z lodówki. Bardzo polecam!Borówki POD KRUSZONKĄ CZYLI borówkowe CRUMBLE - PRZEPIS
SKŁADNIKI
- 500 g borówek amerykańskich
- 30 g ksylitolu (lub do smaku) lub cukru
- skórka starta z 1 cytryny
kruszonka:
- 90 g masła - roztopionego
- 40 g ksylitolu
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do podania:
- ubita śmietana kremówka (bez cukru)
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzać piekarnik do 180 st CBorówki umyć , osuszyć.
Owoce rozłożyć równomiernie na dnie żaroodpornej formy o głębokości ok 4 0cm i średnicy ok 24 cm. Posypać ksylitolem i startą skórką z cytryny. Można lekko foremką potrząsnąć, aby wszystko się lepiej wymieszało.
Przygotować kruszonkę.
W misce wymieszać mąkę z ksylitolem lub cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać roztopione, lekko ciepłe masło, wymieszać widelcem lub palcami, tak aby powstała kruszonka. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na borówkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w przez ok 30- 35 minut, aż kruszonką zrobi się chrupiąca i złoto-brązowa a borówki zaczną lekko bulgotać.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie wyjmować z formy. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam