tarta z pomidorami, chorizo i serem - do góry nogami


Pyszny, letni posiłek. Nareszcie nadszedł czas smacznych pomidorów. Trzeba z tego korzystać i jeść ich jak najwięcej.
Taka tarta jest świetnym obiadowym daniem w upalny, letni dzień. Kiedy nie chce się stać w kuchni, a na talerzu nie mamy ochoty zobaczyć nic tłustego, żadnych smażonych mięs czy zawiesistych sosów.  Nie trzeba nawet zagniatać ciasta - wystarczy gotowe, francuskie. Warto mieć w lodówce ostre chorizo. Dodaję je do wielu dań. W tej tarcie też znakomicie się sprawdziło. Dodało jej wyrazu. Boczek można pominąć, ja akurat miałam  kilka plastrów, które postanowiłam wykorzystać. Użyłam dojrzewającego sera kaszubskiego ( z owadziego sklepu), ale możecie dać każdy ulubiony, dobrze się rozpuszczający. Tartę podałam z papryczkami Padron. Bardzo polecam!
A  tutaj trochę inny przepis na podobną tartę.


tarta z pomidorami, chorizo i serem - do góry nogami - przepis

składniki (2 porcje)


  • Opakowanie  gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy większej niż nasza patelnia)
  • 40 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę
  • 80 g chorizo, pikantnego
  • 1 cebula ( ok 80 g)
  • ok 60 g sera (u mnie kaszubski)
  • 3 dojrzałe pomidory
  • Czarny pieprz
  • Oliwa do smażenia + do polania
  • świeże zioła do posypania - bazylia, estragon

przydatny sprzęt


przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Pomidory pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w krążki, chorizo w plasterki. Na patelnię wlać trochę oliwy, dodać boczek, podsmażać chwilę, aż lekko się podsmaży - odłożyć na bok. Wrzucić plasterki chorizo. Smażyć parę minut, chorizo powinno się lekko wytopić, ale nadal być miękkie. Przełożyć do miseczki a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć  mieszając, aż zmięknie - bez przyrumieniania. Odłożyć na bok.   Na patelnię położyć plastry pomidorów – ułożyć je  jeden obok drugiego w jednej warstwie, lekko dociskając. O ile potrzeba, dodać nieco oliwy. Smażyć ok. 4 minut, aby pomidory zmiękły i lekko się podsmażyły, ale nie przywarły do patelni. Zdjąć z ognia.
Na warstwie pomidorów ułożyć cebulę, chorizo z boczkiem, ser, a następnie ciasto francuskie. Brzegi ciasta wcisnąć pomiędzy patelnię a pomidory, ale nie dociskać ciasta od góry.
Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec tartę przez ok 20 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Wyjąć patelnię z piekarnika (uważać, jest gorąca!), odstawić na bok na parę minut.  Następnie patelnię z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić aby tarta znalazła się na talerzu. Posypać czarnym pieprzem, polać oliwą, posypać ziołami przekroić na 4 porcje i podawać. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary