Wytrawne ciastka z salami i mozzarellą


Szybka przekąska dla niespodziewanych gości. Przygotowanie zajmuje 10 minut, pieczenie ok 20. Nadzienie można zestawiać dowolnie. Użyłam składników które akurat miałam w domu. Zamiast salami możemy dać wędzony boczek lub szynkę, mozzarellę również można zastąpić każdym, dobrze topiącym się serem. Użyłam domowego ketchupu - akurat miałam jeszcze mały słoiczek. Ale może to być dowolny sos pomidorowy lub gotowy ketchup. Ciasteczka znakomicie sprawdziły się jako mała przekąska dla gościa, a później - jako dodatek do czerwonego barszczyku dla nas. Bardzo polecam!


Wytrawne ciastka z salami i mozzarellą - przepis

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)

wypełnienie

  • sos pomidorowy, ketchup - u mnie domowy
  • 15 kawałków ulubionej kiełbasy - np salami
  • 1 opakowanie mozzarelli ( 125 g)
  •  kilka suszonych pomidorów w oleju

do posmarowania

  • żółtko zmieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 220 st C. 

Mozzarellę podzielić na 15 plasterków. 

Ciasto rozwinąć, ułożyć na papierze do pieczenia, podzielić na 15 kwadratów. 

Każdy kwadrat posmarować sosem pomidorowym, na nim ułożyć plasterek mozzarelli, kawałek suszonego pomidora. 

Narożniki ciastek zebrać do góry i skleić razem tworząc paczuszkę. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. 

Posypać czarnuszką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 - 20 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę i ostudzić. 

Pyszne i lekko ciepłe i już całkowicie ostudzone. Smacznego!










2 komentarze:

  1. Ciasto francuskie w mojej kuchni obecnej jest od wielu lat. Do niedawna jednak piekłam z nim głównie słodkie wypieki. Odkrylam jednak w tym roku przepis na tartę na cieście francuskim. Z pomidorami, cukinią oraz z kozim serem oraz zakochałam sie w niej ( w sezonie na cukinię piekłam ją praktycznie codziennie).

    Wytrawne ciastka na pewno przetestuję, szczególnie, ze szukałam ostatnio jakiegoś nowego przepisu na wytrawne propozycje z ciastem francuskim.

    Myśle, ze posmakują szczególnie mojemu męzowi, ktory nie przepada tak bardzo za słodkościami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto francuskie w wydaniu wytrawnym bardzo polecam! Właściwie każdy farsz się sprawdzi :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary