kurczak z sosem cytrynowym w szybkowarze


Dzisiaj przepis na kurczaka z delikatnym, cytrynowym sosem. Dzięki temu, że wykorzystałam szybkowar, obiad miałam naprawdę szybko. 

Sosu wyszło moim zdaniem trochę za dużo, ale nadmiar zamroziłam i zużyję do innego dania.

Następnym razem wleję do szklanki sok z cytryny a następnie uzupełnię do pełna bulionem. 

Bardzo polecam! 

Inspiracja Crunchy creamy sweet


kurczak z sosem cytrynowym w szybkowarze - przepis

składniki

  • ok 740 g (2 ćwiartki)  kurczaka  - z kośćmi i skórą
do natarcia mięsa:
  • 1 skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki włoskiej przyprawy (mieszanka włoskich ziół)
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku

dodatkowo

  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • oliwa i ewentualnie masło do smażenia
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć. 

W miseczce wymieszać 2 -3 łyżeczki oliwy, czosnek, sól, zioła włoskie, pieprz i skórkę otartą z cytryny.

Mieszanką natrzeć mięso

W elektrycznym szybkowarze włączyć funkcję  obsmażanie (saute). Dodać  oliwę i masło.

Kiedy szybkowar się nagrzeje a masło rozpuści włożyć kurczaka skórą do dołu i obsmażać tak długo aż się ładnie przyrumieni - ale nie przypali.  Odwrócić mięso skórą do góry, obsmażać jeszcze minutę. Nacisnąć  przycisk „anuluj "

Kurczaka przełożyć na talerz i odstawić na bok a do misy wlać połowę bulionu

 Drewnianą łyżką zeskrobać wszystkie smaki z dna naczynia.

 Dodaj pozostały bulion i sok z cytryny.

Włożyć wkład do gotowania na parze i ułożyć na nim kawałki kurczaka, skórą do góry.

Zamknąć pokrywę i zawór. 

Ustawić program drób ( ciśnienie wysokie czas 15 minut). 

Po zakończeniu gotowania nie otwierać szybkowaru tylko pozwolić ciśnieniu spaść naturalnie.

Zdjąć pokrywę, wyjąć wkład i mięso.

Jeżeli chcemy aby skórka była chrupiąca, wstawić kurczaka na chwilę do piecyka i włączć funkcję grill.  

Sos można pozostawić taki jak jest lub zagęścić go np mąką kukurydzianą.  

W małej misce wymieszać 1 łyżkę  mąki  kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, tak aby nie było  grudek. Dodać do sosu. . 

Wcisnąć przycisk „saute” i gotować sos na wolnym ogniu przez kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje.

Kurczaka podawać polanego sosem, z puree ziemniaczanym i ulubionymi warzywami . 

Smacznego!

  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary