bagietka

Smaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu  ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas do tego przepisu chętnie wracam. Warto przed zrobieniem bagietek obejrzeć  film pokazujący jak formować bagietki, bardzo przydatny. 



Składniki na  lub 2 większe  lub 4 mniejsze bagietki:
1 szklanka ciepłej wody
2¼ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła
3 szklanki mąki pszennej
nasiona sezamu  -  do posypania
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
przygotowanie
metoda tradycyjna:
Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dodać masło i posiekać, by otrzymać mniej więcej kruszonkę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wlać drożdże z wodą. Wyrobić, aż cała mąka zostanie wchłonięta, dodać ostatnią szklankę mąki, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę oprószyć mąką, pozwolić ciastu odpocząć 10 minut (przykryć). Następnie znów dobrze wyrobić, uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Ciasto wyjąć z miski, pozostawić znów na 10 minut. Podzielić ciasto na 2 lub 4 części Uformować bagietki, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Można użyć specjalnej foremki do bagietek. Wyrośnięte bagietki naciąć , posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać sezamem. 
Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wodą (by parowała i pieczywo było chrupiące), lub  spryskać piekarnik wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec jeszcze ok 15 minut, aż bagietki będą ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce.
w maszynie do chleba
Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego!

Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam mąką, bułki niestety nieco przywarły na fragmencie do  formy i miałam kłopot z ich oderwaniem. Być może wyrosły zbyt duże ( robiłam 2 bagietki) jak dla moich foremek i to było przyczyną. Następnym razem zrobię z tej porcji 4 bułki. Może ma ktoś doświadczenie z formą do bagietek? Drugi raz mi się taka historia przytrafiła.


Wpis dołączam do wrześniowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej tym razem u Małgosi na blogu Akacjowy blog








11 komentarzy:

  1. Domowej bagietki nie robiłam. Wygląda lepiej niż ze sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) Zawsze mi się marzyła domowa bagietka a te wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły wspaniale :) mięsiste i rumiane :) Dziękuję za zgłoszenie do wrześniowej listy, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu! Mam nadzieję, że coś jeszcze się uda dopisać :)

      Usuń
  4. Domowe, najlepsze, a bagietki... jak malowane.
    P.S. gdzie można kupić takie foremki?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje przywiozłam, ale wydaje mi się, że widziałam w sklepie mniammniam, pozdrawiam również

      Usuń
  5. Ja kocham zwłaszcza bagietki czosnkowe. Mniam... Nie wiem czy wiecie jaka jest historia tego pieczywa https://www.nasztomaszow.pl/aktualnosci/co-jest-nie-tak-z-bagietka-czyli-kilka-prawd-i-mitow-o-tym-pysznym-pieczywie/ Chciałabym sama je wypiekać, bo to idealne jedzonko na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary