Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno

Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !



składniki ( na 1 kg mięsa)
ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa
350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)
2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam
3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku  i  pietruszki

łyżka majeranku
olej do posmarowania folii
folia srebrna

przygotowanie
Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć  kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a mięso nieco rozkleiło.
Folię rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przenieść mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle  w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki








18 komentarzy:

  1. Dziękuję Beatko. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa. Fajnie wyszła, u mnie mocno czosnkowa, o zdecydowanym smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez lubię czosnek, następnym razem dam więcej :)

      Usuń
  3. Fantastycznie to wygląda i na pewno równie smacznie smakuje. Koperek i pietruszka na pewno dodają ciekawego smaku i aromatu. Muszę przetestować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam . Wszystkim bardzo smakowało.Jest tania i bardzo szybko się ją robi . Nastepnym razem dodam różyczki brokuła .Dzięki za przepis . Pozdrawiam Dorota .

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić wieprzowine?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie zastępowałam innym mięsem ale sądzę, że można po prostu dać więcej mięsa kurzego lub delikatną cielęcinę.

      Usuń
  6. Witam, Rewelacja. Robię już trzeci raz i już się w domu pytają czy będzie jeszcze :)W jednej wersji otoczyłam mielonym polędwiczkę wieprzową, wyszło super. Dziękuję Beatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Z polędwiczką dobry pomysł, też zrobię. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. upiekłam pierwszy raz i cała się rozwala ,co zrobiłam żle,co można z tego zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj więcej żelatyny.Ja wsypałam dwie łyżki stołowe.Wrabiaj długo, aż będzie kleiste i dobrze zawiń w folię. Pozostaw też pieczeń do całkowitego wystygnięcia. Nie ma prawa się rozwalić ;) Powodzenia :)

      Usuń
    2. Tym razem dodałam zamiast udek boczek pokrojony w duża kostkę, rewelacja :)

      Usuń
    3. Dziękuję za pomoc - niestety przez trzy miesiące byłam pozbawiona internetu!

      Usuń
  8. Zrobilam wg przepisu od a do z .. rolada wyszla przepyszna, wielkie dzieki za przepis ... Ala ..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary