Jagnięcina długo pieczona



Pyszna, rozpływająca się w ustach jagnięcina. Jej zrobienie wymaga długiego pieczenia, ale przygotowanie zajmuje 15 minut.  Potrzebujemy jedynie mięsa, cebuli, czosnku, rozmarynu i dobrego bulionu. Ja wykorzystałam zamrożony wcześniej rosół na kurczaku. Lepszy byłby może wołowy ale ten kurzy też się sprawdził. Przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika i zapominamy o nim na parę godzin.
Poza znakomitym mięsem, wyszła mi duża ilość aromatycznego sosu. 
Bardzo polecam!

Podobne przepisy


Jagnięcina długo pieczona - przepis

składniki

  • ok 1000 g udziec jagnięcy z kością
  • 2-3 główki czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól,
  • pieprz (u mnie kolendrowy)
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 500 ml  bulionu (dałam rosół na kurczaku)

dodatkowo

  • 1 łyżka masła do sosu
  • 1,5 łyżki mąki

przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 140 st C. 

Udziec umyć, osuszyć. Mięso posolić, posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć udziec ze wszystkich stron. 

Cebule obrać, przekroić na pół, Główki czosnku bez obierania, przekroić w poprzek na połówki. Cebule, czosnek i gałązki rozmarynu położyć na dnie naczynia do pieczenia. 
Mięso umieścić na cebuli i czosnku. Dodać bulion - mięso powinno być w nim zanurzone mniej więcej do 1/3 - 1/2 wysokości. 
 Naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec przez ok 4-5h. - do czasu aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić 79 - 80 st C. 
Na ostatnią godzinę pieczenia usunąć folię i zostawić mięso odkryte. 
 Upieczony udziec wyjąć z sosu, zawinąć w folię aluminiową, odłożyć na bok. 
 Sos przetrzeć przez sito na patelnię, zagrzać, doprawić solą i pieprzem. W kubeczku utrzeć dokładnie masło z mąką. Dodać łyżkę gorącego sosu, wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę dodać do sosu na patelni, podgrzewać energicznie mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. 
Z mięsa usunąć kość, podzielić na części. 
Podawać polane dużą ilością sosu, z ziemniakami i np gotowaną, białą fasolą. 
Smacznego!









2 komentarze:

  1. Uwielbiam jagnięcinę. To ja ją w domu przygotowuję, a normalnie gotowaniem zajmuje się zona. Jedyny problem mieliśmy z zaopatrywaniem się w mięso, ale kupujemy je od kilku miesięcy online - na jagniecina.pl. Przyjeżdża szybko, dobrze zapakowane, wszystko jest bezproblemowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My ostatnio głównie baraninę. Ale może komuś przyda się namiar na sklep - pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary